”Man kan inte se likadan ut som innan”

Publicerad

Man kan inte förvänta sig att se precis likadan ut som man gjorde innan man födde barn. Det är Masoumeh Rezapours kommentar kring de kvinnor som inte upplever att de inte får den vård de behöver för sina förlossningsskador.

Efter SVT Nyheter Uppsalas rapportering om förlossningsskador i höstas var det många kvinnor som hörde av sig och berättade om sina erfarenheter. De kände igen sig i det som Sadafs Mostofizadeh berättade om, bland annat när det handlar om bemötandet från kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det finns patienter som tvingats vända sig till andra sjukhus för att de inte fått den hjälp de behöver här, trots att de försökt, upprepade gånger. Vad säger du om det?

– Det är förstås tråkigt om patienter känner att de inte blivit bemötta på ett bra sätt här, men samtidigt måste jag säga att frågan är vad man har för förväntningar? Om man förväntar sig att se lika precis likadan ut som man gjorde innan man födde barn? Så kanske inte alltid är fallet, man kan bli lite annorlunda efter en förlossning, säger Masoumeh Rezapour, verksamhetschef för kvinnosjukvården.

Jag tror förväntningarna är att man ska kunna stå, gå och kissa och bajsa normalt?

– Självklart prioriterar vi de patienterna högst. Det har inte kommit till min kännedom, en sån patient som inte fått hjälp.

Läs mer: Ingen trodde på hennes förlossningsskador

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet