I klippet berättar ”Saga” om sina minnen av våld i hemmet och varför barns rättigheter behöver skyddas bättre. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Saga växte upp med våld i hemmet – lider av PTSD

Uppdaterad
Publicerad

Saga, 32, har både blivit utsatt och bevittnat våld i hemmet som barn. I dag lider hon av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och kan fortfarande drabbas av starka minnesbilder från barndommen.

Mardrömmar, panikångest och en känsla av att alltid vara beredd att fly är en del av Sagas vardag. Att det inte varit straffbart att låta barn bli vittne till våld i nära relation tidigare, har hon svårt att begripa.

– Barn är också människor och de har också rättigheter. Jag hade önskat den här lagen hade funnits tidigare. Jag bearbetar min PTSD än i dag, många år senare, säger Saga som egentligen heter något annat.

Hör henne berätta om sin uppväxt i klippet ovan.

Mer om Barnahus

Barnahus i Uppsala är en plats för barn och ungdomar mellan 0-18 år som blivit utsatta för ett brott. Det kan exempelvis handla om våld av någon närstående eller sexualbrott.

Syftet är att alla som arbetar med barn och ungdomar ska komma och lyssna på barnet vid ett och samma tillfälle. Oftast behöver barnet bara komma en gång, men ibland behöver man komma tillbaka till Barnahus för att berätta mer.

Barnahus i Uppsala län är en samverkan mellan polismyndigheten, åklagarmyndigheten, Region Uppsala, rättsmedicinalverket och Uppsala läns åtta kommuner.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.