”Det är ett jättestort steg i att ta vara på barnets rättigheter” säger Marika Holmkvist, polis och samordnare vid Barnahus i Uppsala. I klippet visar hon runt på Barnahus. Foto: TT

Straffbart att låta barn se våld i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det straffbart att låta barn bli vittne till våld i nära relation. Ett barn som bevittnar våld har dessutom rätt till skadestånd.

– Det är ett jättestort steg i att ta vara på barnets rättigheter, säger Marika Holmkvist, polis och samordnare vid Barnahus i Uppsala.

Den nya lagen om barnfridsbrott som träder i kraft 1 juli ska kunna ge fängelse i upp till två år, och i de grövsta fallen upp till fyra års fängelse för den som utsätter barn för att bevittna våld i nära relation.

Förutom upprättelse och möjlighet till skadestånd och stöd för de barn som bevittnat våld i hemmet, kan barnens vittnesmål bli viktiga bevis när exempelvis en förälder i familjen utsatts för våld. Det sammanlagda straffet kan också bli högre.

Får själva bestämma

– Vi tycker så klart att det är jättebra att barnen blir hörda. De har rätt att ge sin berättelse. Innan var man tvungen att fråga vårdnadshavare om man skulle hålla vittnesförhör med barn. Nu får barnen själva bestämma om de vill berätta, säger Marika Holmkvist vid Barnahus i Uppsala.

Se mer från Barnahus i Uppsala i klippet.

Andra exempel på nya lagar som träder i kraft 1 juli 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.