Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det som väcks i ett barn när en förälder är hotad är frågan: ”vad händer med mig om föräldern dör”, säger Anna Norlén, psykolog vid Ericastiftelsen. Foto: SVT.

200 000 barn lever med våld i hemmet – ny lag ska stärka barnens rätt

Uppdaterad
Publicerad

Fem kvinnomord på kort tid har återigen satt fokus på våld i nära relationer. Ofta är också barn offer. Tio procent av barnen, mer än 200 000 barn, beräknas leva i våldsamma hem.

Första juli väntas den nya lagen om barnfridsbrott träda i kraft, en lag som gör det straffbart att utsätta barn för att bevittna våld i hemmet.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Anna Norlén, psykolog vid Ericastiftelsen.

Debatten om mäns våld mot kvinnor har blossat upp igen. Det är ofta en skräckfylld upplevelse även för barnen, en grupp som till stor del är osynliggjord i debatten. Ericastiftelsen arbetar med utsatta barn i olika situationer.

– Att växa upp med våld mellan föräldrarna är bland de mest riskfyllda situationer ett barn kan befinna sig i och det kan påverka deras psykiska hälsa allvarligt, säger Anna Norlén, psykolog vid stiftelsen.

Kan vara värre för barn att bevittna än utsättas

– Vi pratar nu om våld mot kvinnor men vi skulle lika gärna kunna prata om barnen som drabbas. Det finns forskning som tyder på att det kan vara svårare för barn att uppleva våld mot en förälder jämfört med att drabbas direkt själv, säger Anna Norlén.

Lagförslag: Barnfridsbrott

Nu kan det bli straffbart att utsätta ett barn för att bevittna våld i nära relation. Ett lagförslag om barnfridsbrott föreslås träda i kraft den 1 juli i år. Straffet kan bli upp till två års fängelse. Barn som bevittnar brott ska också kunna få skadestånd.

– Det är ett steg i rätt riktning för det kommer öka rättsväsendets fokus på barnens situation, säger Anna Norlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer