– Det går inte att ta in, det går inte. Det finns inte. Hon hade ont i ryggen, sen hade hon cancer, säger Sagas mamma Jessica och brister ut i tårar. Foto: SVT

Mammans ord rör SVT:s reporter till tårar

Uppdaterad
Publicerad

Att hennes dotter Saga lider av livshotande cancer, det går inte att ta in, säger mamma Jessica Hammarling. Men samtidigt är det mycket som har blivit bättre sedan dottern blev sjuk. – Man borde gråta hela tiden men jag har skrattat så mycket att man nästan skäms, säger hon.

15-åriga Saga Lundin från Björklinge utanför Uppsala lider av skelettcancer. Hennes tumör går inte att operera bort, så just nu får hon strålbehandling. Från måndag till fredag fram till mitten av januari ska hon genomgå totalt 35 behandlingar.

Mamma Jessica följer alltid med som sällskap, och sitter i klinikens väntrum under Sagas behandlingar.

Att just hennes dotter drabbats av cancer är svårt att ta in.

– Det går inte att ta in, det går inte. Det finns inte. Hon hade ont i ryggen, sen hade hon cancer, säger mamma Jessica och bryter ut i tårar.

Cancern har gjort saker bättre

Att föreställa sig att hennes dotter skulle få cancer har inte ens funnits i hennes värsta mardrömmar. Men samtidigt som livet med en cancersjuk dotter är tungt, är det mycket som har blivit bättre.

– Det låter konstigt, men det är mycket som har blivit bättre. Jag har fått så mycket kärlek, jag har lärt känna mig själv, andra, och vi har lärt känna varandra. Det låter jättekonstigt men mitt i det här är jag ändå lycklig att det händer.

”Hon är min Lucia”

Och även om Saga naturligtvis är ledsen och har jobbiga stunder som hon kanske inte berättar om i sin blogg, så har även hon påverkats positivt av sjukdomen, menar mamma Jessica.

Inte arg

Jessica är inte arg över att Saga blev sjuk. Det är ingen som har gjort något fel, menar hon.

– Det är ingen som kört på henne, ingen som våldtagit henne, hon har inte hamnat i fel umgänge och tagit avstånd från mig resten av livet. Jag kan inte klandra mig själv och inte heller bli arg på någon annan. Jag ägnar mig åt att vara tacksam och lära känna henne. Jag är tacksam för att det var cancer och inte något annat som förstör mitt barns liv.

Foto: SVT

Att hon skulle kunna ha så här roligt samtidigt som Saga har cancer hade hon aldrig kunnat tro.

– Man tycker att man borde gråta hela tiden men jag har också skrattat så mycket att man nästan skäms. Jag har tänkt hur många gånger som helst att ”så här kul kan man inte ha när man har cancer”. Vi fångar tiden hela tiden, det är nu, nu. Det kanske inte finns någon morgondag, så vi tar alla chanser som går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.