Elva svenska sajter sålde kosttillskott som inte är tillåtna. (Aktivbild) Foto: SVT

Sajter säljer otillåtna kosttillskott

Publicerad

Många sajter som säljer kosttillskott erbjuder otillåtna produkter. Det konstaterar Livsmedelsverket efter en EU-gemensam insats.

Det var under hösten förra året som 25 EU-länder, däribland Sverige, granskade ett 100-tal webbplatser som säljer kosttillskott. Nu har EU-kommissionen sammanställt resultatet.

I Sverige hittade Livsmedelsverket elva sajter som sålde både kosttillskott med otillåtna ingredienser och med falska påståenden om deras hälsoeffekter.

– De otillåtna ingredienserna var fyra substanser som inte är godkända som livsmedel och därmed kan vara farliga för människors hälsa, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket i Uppsala.

Aron Lindén.

De otillåtna substanserna heter agmatinsulfat, acacia rigidula, epimedium grandiflorum eller hoodia gordonii.

Kommunerna har agerat

Livsmedelsverket har efter inspektionsinsatsen kontaktat de kommuner där internetföretagen verkar.

– Vi skickade över en massa information och sedan är det upp till kommunerna att agera – jag vet att de gjort besök och förbjudit företagen att sälja preparaten. Så nu har vi fått bort oseriösa aktörer från marknaden, vilket är bra för konsumenterna, säger Aron Lindén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer