Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saoirse Schmidt och Sandra Eriksson på verandan i Barkö, som ligger i den yttre säkerhetszonen runt Forsmaks kärnkraftverk. Foto: Magnus Hellström/SVT

Ökad säkerhet för boende runt kärnkraftverket: ”Mycket man inte tänkt på”

Uppdaterad
Publicerad

Helt bekvämt är det kanske inte att bo i ett kärnkraftsverks närhet, men bra med en säkerhetsbroschyr. Reaktionerna var lite blandade när SVT visade broschyren ”Vid larm från Forsmarks kärnkraftverk” för Saoirse Schmidt och Sandra Eriksson.

På en veranda i Barkö sitter Saoirse Schmidt och Sandra Eriksson och fikar i solgasset, när SVT kommer förbi och visar upp den nya säkerhetsbroschyren.

– Skulle något hända skulle man nog bli chockad och vara lite ”överallt och ingenstans”, säger Saoirse Schmidt.

Barkö ligger inom den nya säkerhetszonen runt Forsmark. Sandra Eriksson ser ändå fördelar med informationen.

– Det är mycket man inte tänkt på, som att köpa hem frysvaror till exempel, säger hon.

Radio och tabletter

Säkerhetsbroschyren tillsammans med jodtabletter skickas nu ut till de boende i den nya säkerhetszonen runt Forsmarks kärnkraftverk. En varningsradio kommer även att skickas ut lite senare.

– Broschyren är fokuserad på att man ska veta vad man ska göra vid ett larm men även vad vi från statens sida gör. Broschyren betonar att ha en god hemberedskap och hjälpa sina grannar, säger Tomas Roland, samordnare i kärnenergiberedskap på Länsstyrelsen.

Även hotellägare i den nya säkerhetszonen omfattas och får broschyr och jodtabletter till sina gäster.

– Nu kommer vi att informera personalen så alla vet vad som skall göras vid ett larm, säger Fredrik Ericsson, värdshusvärd i Norrskedika.

Hör fler reaktioner i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer