Gymnasieeleverna Tula Brunåker-Stevens och Asa Marif har skilda åsikter om kameraövervakning i skolan. Hör vad de tycker i klippet. Foto: SVT/TT

Uppsalas skolor kan få övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Krossade fönsterrutor, klotter, anlagda bränder och stulna läsplattor. Det är tråkigheter som många Uppsalaskolor utsatts för, och som kostar både ekonomiskt och känslomässigt. Nu vill kommunen se över möjligheten att kameraövervaka skolor för att få stopp på vandaliseringen och stölderna.

Senast förra veckan rapporterade SVT om Gamla Uppsala skola där krossade fönsterrutor blivit en del av vardagen. Vid sex tillfällen mellan april och maj har skolan utsatts, men ingen har gripits.

Kommunstyrelsen i Uppsala har nu beslutat att utreda möjligheten att kamerabevaka skolfastigheter, och skolmiljön, i hopp om att bekämpa brott och öka tryggheten.

Andra åtgärder som ska ses över är belysningen på skolgårdar, möjligheten att stänga av wifi vissa tider, samt grannsamverkan i anslutning till skolor.

Men kamerabevakning på skolor kan uppfattas som integritetskränkande, och bland eleverna på Rosendalsgymnasiet går åsikterna isär.

Hör vad eleverna har att säga om att bli kamerabevakade i klippet ovan.

Mer om utredningen

Kommunstyrelsen har beslutat att:

  • Utreda förekomsten och behoven av kamerabevakning i trygghetsskapande och skadebegränsande syfte i skolmiljö
  • Se över belysningen på kommunens skolgårdar
  • Se över möjligheten att tidsstyra wifi på kommunens skolor och stänga av wifi kvällar, nattetid och helger
  • Etablera tillsyn av skolor med hjälp av grannsamverkan i samarbete med närboende och polis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.