Fyra gånger större risk för bostadsbrand i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Det är större risk att den som bor i ett socialt utsatt område drabbas av en brand i sin bostad, än vad det är för andra. Det slår Brandskyddsföreningen fast i en rapport. Uppsalabon Saleh Abd Alal brännskadade sig svårt i sitt hem.

– Jag tror att vi är många som skulle behöva mer utbildning, säger han.

Varje år sker ungefär 24 000 bränder i bostäder runt om i Sverige. Och varje år dör mellan 80 och 90 personer i samband med bostadsbränder.

För Salehs del inträffade olyckan när han lagade mat.

– Jag försökte släcka elden, men det gick inte. Jag fick panik, tog stekpannan och ställde den under kranen. Då small alltihop, berättar han.

Hör Saleh Abd Alal berätta sin dramatiska historia i klippet ovan.

Stora skillnader

Det finns stora skillnader mellan hur stor risken är för att drabbas av en bostadsbrand. Risken är kopplad till bland annat ålder, var man bor och hur socialt utsatt man är.

Det visar en forskningsrapport från MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, och Brandskyddsföreningens stiftelse Brandforsk.

– Risken att drabbas av en bostadsbrand dit Räddningstjänsten behöver rycka ut är fyra gånger större i socialt utsatta områden, jämfört med andra områden, Per-Olof Hallin, riskforskare vid Malmö universitet.

”Är naturligtvis inte bra”

Sedan 2013 har ett projekt pågått där forskare från olika universitet försökt klarlägga vad skillnaderna beror på och hur brandsäkerheten kan stärkas.

Forskarna har kommit fram till flera förkaringar.

– Att det är så stora skillnader är naturligtvis inte bra. Men det beror bland annat på bristande kunskap, hur man ska bete sig vid en brand. Men det stora problemet är att man inte håller brandvarnare och annan utrustning uppdaterad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.