Rubinnäktergalen har observerats av fågelskådare i Knivsta. Bilden är en arkivbild. Foto: Mikael Nilsson

Sällsynt näktergal på besök i Knivsta: ”Fel på kompassen”

Uppdaterad
Publicerad

Den sibiriska rubinnäktergalen har återigen siktats i Sverige – denna gång i Knivsta. Varför fågelskådarnas ”heliga graal” i sällsynta fall letar sig till Sverige är okänt.

Rubinnäktergalen observerades av fågelskådare i Knivsta under både onsdagen och torsdagen.

– Det är jätteroligt. Rubinnäktergalen har länge betraktats som fågelskådarnas heliga graal. Det är hannen, med rubinrött bröst, som man vill se, säger Niklas Aronsson, pressansvarig på Birdlife Sverige och redaktör på medlemstidningen Vår fågelvärld.

Fyndet är, om det bekräftas, det tredje i landet hittills. Tidigare har fågeln setts i värmländska Skoghall och i västsvenska Vargön.

Ska övervintra i Sydostasien

Arten är hemmahörande i Sibiren och hade siktats runtom i Europa ett antal gånger innan den till slut dök upp även här hösten 2018. Vanligtvis övervintrar den i Sydostasien.

– Man vet egentligen inte varför de här fåglarna hamnar här i nordväst. Men något gör att de flyger åt motsatt håll från där de egentligen ska övervintra. En teori är att de har något fel på kompassen. De tror att de flyger rätt men hamnar fel, säger Aronsson.

Hur länge rubinnäktergalen i Knivsta stannar återstår att se.

Mat kan bli ett problem

Ett problem kan vara att hitta mat i kylan. Exemplaret på Vargön blev en attraktion och kunde leva gott på utplacerad mjölmask.

Att det blir stor uppmärksamhet, finns det några baksidor med det för fågeln?

– Det finns alltid en risk med rariteter att man kommer för nära och skrämmer fågeln för att fota den. Men etiken är ganska stark bland fågelskådare.

  • Rubinnäktergalen hör hemma i centrala och östra Sibirien och övervintrar i de sydöstra delarna av Asien.
  • Den är 14–15 cm lång och har gråbrun ovansida och smutsvit undersida. Hos hanen är strupen rubinröd. Båda könen har tydliga, vita ögonbryns- och mustaschstreck. Arten häckar i tajga med rik undervegetation.
  • Den ses återkommande i Europa, men inte varje år. Sverige var sist ut bland länderna i Nordeuropa att notera fågeln.

Källa: ne.se, Birdlife Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.