Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen glömde förlänga bygglovet – pendlarparkeringen stängs av Foto: Johan Bjernevall/SVT

Kommunen glömde bygglovet – pendlare i Bålsta drabbas

Publicerad

Måndagen den 3 april behöver en av parkeringarna vid Bålsta station stängas ner. Det sker efter att Håbo kommun missat förlänga parkeringens tillfälliga bygglov.

– Vi beklagar att det ställer till besvär för många. Men hoppas vi kan mildra det genom att hitta andra parkeringsmöjligheter centralt, säger Mats Eriksson, samhällsbyggnadschef på Håbo kommun. 

Håbo kommun fick i februari reda på att man hade glömt förlänga avtalet på den så kallade Scoutparkeringen som ligger vid pendeltåget.

Efter missen att förlänga bygglovet i tid behöver Håbo kommun söka ett nytt, tillfälligt bygglov. I samband med det har tre grannar till parkeringen möjlighet att yttra sig om ytans framtid. De har fram till den 11 april på sig och dagen därpå kan kommunen börja behandla ärendet.

– Vi hoppas att vi kan ta beslutet så fort som möjligt efter det, säger Mats Eriksson.

Nytt tillfälligt bygglov

Efter det tillfälliga bygglovet måste kommunen ansöka om bygglov igen – även det tillfälligt.

– Som detaljplanen ser ut i dag går det inte att ha parkeringen som permanent, då måste vi göra om detaljplanen som ”parkering”, säger Mats Eriksson.

Han nämner också att det pågår diskussioner inom politiken hur Bålsta centrum ska användas. Planer där diskussioner kring parkeringarna runt om stationen innefattas.

Se videon för att höra hur pendlaren Elias Atterlöf påverkas av att parkeringen stängs av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.