Sämre djurskydd när regeringen sparar

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen har dragit ner på anslagen till länsstyrelsen med färre djurskyddskontroller som följd

Det är pengar som tidigare tilldelats länsstyrelserna för att att göra djurskyddskontroller som nu dragits in av regeringen. Knappt 1 miljon kronor tas bort från länsstyrelsen i Uppsala, 25 miljoner spars in över hela landet.

Det är djuren som råkar illa ut

Besparingen betyder att det blir en mindre handläggare på veterinärenheten på länsstyrelsen i Uppsala.

– Vi riskerar att missa tidiga tecken på att en verksamhet fått problem och då är det djuren som råkar illa ut, säger Kristina Jansson enhetschef vid veterinärenheten på länsstyrelsen.

Vill inte komma försent

Nu väntar bland annat  längre handläggningstider, färre förebyggande kontroller av djurskyddet samt hårdare prioritering av de anmälningsärenden som kommer till veterinärenheten.

– Det känns väldigt olyckligt. Vi vill ju jobba förebyggande och inte komma ut när det är försent, säger Kristina Jansson

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill inte låta sig intervjuas, men skriver i en kommentar att han är medveten om myndigheternas svåra resursläge men att han arbetar aktivt med att lösa frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer