Prorektor Anders Malmberg tycker att besparingarna är att ta ett steg bakåt. Foto: svt

Universitetet förlorar miljoner i kvalitetstöd

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet går miste om 45 miljoner kronor då regeringen återkallar sitt miljonanslag för kvalitetsförbättringar av utbildningar i landet. Anledningen är ökade kostnader för asylmottagandet.

– Det är olyckligt, men inte obegripligt då vi står inför ett svårt statsfinansiellt läge just nu, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet.

300 miljoner kronor

Varje år satsar regeringen omkring 300 miljoner kronor på ett kvalitetssystem där universitet och högskolor får chansen att utveckla och förbättra sina utbildningar, det vill säga höja kvaliten, det skriver tidningen Ergo.

Förra året fick Uppsala universitet 45 miljoner kronor som bland annat användes för förstärka språkutbildningar.

– Det här innebär inte att utbildningsvolymen minskar, men utvecklings- och förnyelseprojekt inom universitetet påverkas. Och slår man ut det blir det ungefär en tvåprocentig kvalitetssänkning per student på Uppsala universitet, säger Anders Malmberg.

LÄS MER: KU-anmälan mot minister

Ökade asylkostnader påverkar

Enligt regeringen så drar man in potten med pengar då de måste möta de kraftiga utgiftsökningar, som sker under 2016, med anledninga av det ökade antalet asylsökande personer som kommer till Sverige.

Men Anders Malmberg påpekar å sin sida att det är ännu en anledning att satsa mer på utbildning.

– Många unga i universitetsåldern kommer till Sverige. De behöver utbildning och vi kommer att behöva bygga ut för att möta det ökade behovet, som kommer att synas de närmsta fem åren. Att dra in pengarna blir att ta ett steg åt fel håll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.