Foto: Lennakatten.se

Osäker framtid för Lennakatten – stationen kan tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Lennakattens station mitt inne i Uppsala är hotad. När fler spår ska byggas och platsen är begränsad kan Östra station ryka.

Musiejärnvägen kan bli en het politisk potatis framöver.

Den planerade spårutbyggnaden i Uppsala påverkar spårområdet vid Uppsala station. Trafikverket jobbar med flera alternativ – ett är att flytta Lennakattens nuvarande station vid Stationsgatan söderut. Det har UNT rapporterat om.

Men det här sätter sig Moderaterna emot, inte minst mot bakgrund av de stora investeringar som kommunen gjort i nya broar över Strandbodgatan och annan infrastruktur. Dessutom menar partiet att Trafikverket i samband med invigningen av Östra station 2012 lovade att lösningen skulle hålla till 2050.

Beredd att strida

– Vi måste bli bättre på att förhandla med Trafikverket, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd.

Hon är beredd att strida för museijärnvägens nuvarande stationsläge, bland annat för spårens mycket centrala läge.

– Det handlar inte bara om Lennakatten, det handlar också om den framtida infrastrukturen för Uppsalas östra delar. De som bor i t ex Gunsta måste också få möjligheten att resa kollektivt in till Uppsala och då är de här spåren viktiga.

Erik Pelling (S) är också inne på att museijärnvägen är väl värd att bevara, men han är inte beredd att skydda det nuvarande läget till varje pris.

– Det viktigaste är den dagliga trafiken, och finns det ingen annan lösning så kan Lennakatten få flytta till Bergsbrunnaparken – det har varit en bra placering förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.