Lantbrukaren Sören Axelsson bor några mil utanför Östhammar. På grund av den dåliga anslutningen har han fått köra till en större ort för att kunna betala räkningarna. Foto: SVT

Sämre uppkoppling sedan kopparnätet stängdes

Publicerad

Det gamla kopparnätet har börjat släckas ner runt om i Sverige. För Sören Axelsson som bor utanför Östhammar har det betytt att han måste sätta sig i bilen och köra till en annan ort för att betala räkningarna.

Operatören Telia beslutade för en tid sedan att börja avveckla det gamla kopparnätet runt om i Sverige. Bakgrunden till att de vill stänga ner nätet är att underhållet är för dyrt. Som ersättningstjänst erbjuder de något som de själva kallar för ”framtidens nät”. Det är en bredbandstjänst som använder sig av det mobila 4g nätet för att ansluta kunder till internet.

– För det första försvann de fasta telefonerna och nu har vi bara det mobila surfnätet kvar. Täckningen på det mobila nätet var illa redan innan och ju fler fasta hushåll som kopplar upp sig på det mobila nätet, ju sämre har det blivit. Nu är det direkt olidligt, säger Sören Axelsson.

”Det blir sämre ju fler som kopplar upp sig”

Kopparnätet stängdes ned helt i byn Lunda där Sören Axelsson bor med sin familj den 2 december. Familjen har använt den nya trådlösa tjänsten redan innan kopparnätet stängdes ned, men sedan i fredags har de märkt av en tydlig förändring i hur bra den fungerar.

– Den senaste veckan har det gradvis sjunkit till det sämre, den lägsta noteringen var 1.2 mbit. Ibland är det uppe på riktigt bra nivåer, men det sjunker fort ju fler som vaknar och börjar använda sina datorer. Det är sämre mottagning helt enkelt, och det blir sämre ju fler som kopplar upp sig har vi märkt och från och med i fredags är det riktigt illa.

Läs mer: Kopparnätet bort på landsbygden i Östhammar

Betala räkningar i bilen

Prestandan i det trådlösa nätet har bitvis varit så dålig att han har varit tvungen att sätta sig i bilen och köra till en annan ort för att kunna betala räkningarna.

– Det är en säkerhetsaspekt att man inte kan nås och inte kan sköta den trafik man ska. Man får lägga posten i bilen och åka till en tätort och sätta sig och betala räkningarna, det är inte direkt miljövänligt, säger Sören Axelsson.

Blir tvungna att bygga ut

Pressansvarig på Telia, Inger Gunterberg säger att operatören kommer bygga ut nätet inom ett kvartal. Foto: Susanne Hallmann, Telia

När SVT Nyheter Uppsala når operatören, Telia, medger de att de fått klagomål från kunder i området runt Östhammar. De medger också att deras egna mätningar visar att tjänsten inte fungerar som den ska.

– Självklart ska man få de hastigheter som man har tecknat sig för och betalar för och då måste vi självklart också förstärka nätet så man kan använda de nya tjänsterna till de nivåer som våra erbjudanden ligger på. Vi har fått indikationer just i området runt Östhammar och kommer förstärka nätet. Jag skulle vilja säga att inom ett kvartal ska den förstärkningen genomföras, säger Inger Gunterberg, Pressansvarig på Telia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.