I klippet berättar bland andra Tierspbon Carolina Urbina (med dottern Samantha) vad hon tycker om att kommunen har många nya inflyttade invånare. Foto: SVT

Unikt läge i länet: Inflyttningen ökar i alla kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 ökade inflyttningen till Uppsala läns åtta kommuner. Tierp ökade med 213 personer, och samtidigt som det byggs flerbostadshus på centralorten satsar man på skolor på landsbygden.

Uppsala är det enda länet – förutom Gotland, som bara består av en kommun – där alla kommuner hamnar på plus för förra året vad gäller inflyttning.

Kommunstyrelsens ordförande i Tierp, Sara Sjödal (C), strålar ikapp med solen när hon berättar om hur kommunen växer.

– Det är ett kvitto på att vi är attraktiva och har något att erbjuda, säger hon.

Fått fart på flyttkedjorna

En av orsakerna menar hon är att kommunen har fått fart på flyttkedjorna. Genom att bygga flerbostadshus i centralorten, till exempel i den nya stadsdelen Siggbo, kan äldre flytta in där från sina hus på landet – hus som i sin tur köps av barnfamiljer.

I klippet ovan hör du Sara Sjödal prata om förutsättningarna för att folk ska flytta ut på landsbygden och om vilka problem som kan uppstå.

Uppsala län är förutom Gotland det enda län dit inflyttningen ökade i alla kommuner år 2020. Foto: SVT

Kust och landsbygd lockar

I pandemins spår har kommunen också märkt av ett ökat intresse för att bo såväl på landsbygden som vid kusten. 

– Vi ser att fler väljer att spendera längre tid i sina fritidsboenden, men också funderar på att flytta permanent, säger Sara Sjödal.

Vilka problem kan man stöta på när det gäller utbyggnad?

– Det är alltid en balansgång det här med att planera för det befintliga och möta de utmaningarna. Men också att möta intresset för en inflytt. Det finns en förväntan på välfärd hos de som flyttar hit, till exempel att det finns skola av bra kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.