• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Ny stödlinje för utsatta kvinnor i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala har ett problem med hedersförtryck, något som den nystartade organisationen ERIN vill råda bot på. Nu ska utländska kvinnor utsatta för hedersförtryck få stöd via en hjälptelefon.

Till den nystartade organisationen ERIN:s stödtelefon är tanken att utländska kvinnor som är utsatta för hedersförtryck, våld, behöver juridisk hjälp eller bara samtalsstöd ska kunna vända sig.

– Det finns kvinnor som tror att de måste vara kvar i sin våldsamma relation, för att ha chans till uppehållstillstånd, vilket är fel, säger Caroline Pappa, kommunikationsansvarig på ERIN.

Var femte flicka i nian i Uppsala får inte välja partner själv, visar en enkät som kommunen gjort. Kvinnor i alla åldrar ska få hjälp hos ERIN och när de ringer stödtelefonen ska de kunna tala sitt modersmål.

– Vi ska trycka upp broschyrer på olika språk och lägga ut lappar i omklädningsrum och på toaletter, där inte män är, säger Aleksandra Szabat, ordförande för ERIN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer