Skatteverket kräver David Perez (SD) på 6,2 miljoner kronor. Foto: Monika Bruhn / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD-topp krävs på miljonbelopp efter skattesmäll

Uppdaterad
Publicerad

David Perez, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala, krävs på drygt sex miljoner kronor i skatt efter en omfattande skatteutredning. Tillgångar ska ha förts över till hans bolag utan att redovisas.

När de inblandade bolagen började granskas under 2018 lämnade politikern sina styrelseuppdrag och så kallade målvakter tog över som formella företrädare, enligt Skatteverket. Myndigheten fick gå till domstol för att få ut bokföringen. Ärendet är en del av Skatteverkets specialgranskning mot dolda inkomster i skatteparadis.

– Utredningen har sin bakgrund i uppgifter från Panamaläckan, säger Lise-Lotte Skoglund, sektionschef på Skatteverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Skatteverket har kartlagt politikerns tidigare utländska bolagsägande. Det handlar dels om ett Panamabolag och dels om ett USA-registrerat bolag.

Tillgångar har förts över

Myndigheten slår fast att stora tillgångar fördes över till Perez svenska aktiebolag under 2013 och 2014, men överföringarna har inte redovisats.

Själv tillbakavisar David Perez i utredningen helt att han skulle ha haft något inflytande över bolagen, eller att det är hans handstil på de signerade dokument som Skatteverket hänvisat till.

Skatteverket har haft problem med att få ut relevanta handlingar från bolagen, som plötsligt ska ha bytt adress, namn och styrelse. De ”målvakter” som tog över ska vara skuldtyngda personer utan utmätningsbara tillgångar, enligt Skatteverket. Bokföringsmaterialet som utredarna till sist kommit över ska ha uppvisat allvarliga brister.

Kan begära omprövning

David Perez ska enligt Skatteverkets beslut betala in 6,2 miljoner kronor senast den 27 januari. Han har möjlighet att begära omprövning eller överklaga kravet till förvaltningsrätten.

David Perez kommenterar Skatteverkets beslut i en skriftlig kommentar till SVT Uppsala:

”Skatteverkets beslut grundar sig i felaktiga uppgifter. Beslutet kommer att överklagas. Om rätten går på Skatteverkets linje så kommer jag givetvis att betala denna denna extrabeskattningen, men det kommer först att prövas rättsligt om Skatteverket verkligen har gjort rätt bedömning”.

David Perez är regionråd och sitter i Uppsalas kommunfullmäktige. Han har tidigare varit nämndeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer