Se kaninen som går på händer i klippet. Foto: Privat/Samuel Boucher

Därför går vissa kaniner på frambenen

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till påsk har forskare upptäckt en gen som påverkar kaniners förmåga att hoppa. En av forskarna är Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet.

– Det är en defekt i ryggmärgen som orsakar detta, säger han.

Genen som man har identifierat finns i alla däggdjur, inklusive människor. RORB som genen heter är kritisk för kaniners förmåga att hoppa jämfota, och den påverkar ryggmärgen som koordinerar fram- och bakben på kaninen.

Kaninen som syns i klippet ovan saknar alltså denna gen och kan därför inte hoppa som de flesta kaniner. Genen påverkar även näthinnan.

Kaninerna även blinda

– RORB påverkar ryggmärgen och näthinnan så de kaniner som saknar genen är även blinda, säger Leif Andersson.

Avsaknaden av genen är väldigt ovanlig och finns hos en speciell kaninsort. Den ska ha uppstått genom en mutation och fenomenet med kaniner som går på frambenen är dokumenterat ända bak till 1935. Men det är först nu man förstår varför de gör det.

– Det här har bidragit till att öka kunskapen om hur ryggmärgen påverkar olika lemmar, säger Leif Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.