”Segregationen i Uppsala län är en tickande bomb”

Publicerad

Hamad Issa brinner för integration och har startat ett 40-tal föreningar. Men trots sitt arbete ser han stora problem för Uppsala län.

– Det värsta har redan hänt, det är det vi ser i Gränby med skjutningarna, säger han.

Under 2018 minskade flyktingmottagandet i hela Sverige, och så även här i Uppsala. Än så länge finns siffror fram till och med september och fram till dess hade 992 personer skrivits in vid Migrationsverket i Uppsala län.

Vilket kan jämföras mot den stora flyktingvågen 2015 då 3 098 personer kom till Uppsala län.

Vill bryta segregationen

Det stora flyktingmottagandet de senaste åren har varit en utmaning för integrationen i Uppsala, det menar Hamad Issa.

Lösningen enligt honom är att bryta bostadssegregationen.

– Det som vi har sett de senaste månaderna med skjutningarna i Gränby, är det värsta som jag kunnat se framför mig. Segregationen leder till sådant utanförskap, säger han.

”Tickande bomb”

Han beskriver utanförskapet som en tickande bomb.

– Barnen växer upp i ett sådant klimat där man ser föräldrar som inte har någonting, inte har jobb och inte kan ta hand om sin familj. Då blir de barnen lätt byten för kriminella, säger Hamas Issa.

På sikt menar han även att segregationen kan leda till att man ger upp och inte längre vill integreras i samhället, utan istället fastnar i drömmen om att återvända.

– Vissa människor, om de har det svårt med att integreras, vill gärna lämna det här samhället och återvända. Om de har möjlighet att återvända förstås, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.