Patienter från hela mellansverige ska komma till Uppsala för att ta del av den nya tekniken. Foto: SVT

Senaste tekniken ska säkra diagnoser

Publicerad

Under fredagen invigde Akademiska sjukhuset Europas två första PET-CT-kameror. Nu ska den nya tekniken i ett tidigare skede se till att säkra vanliga cancerdiagnoser.

Sedan årsskiftet har Akademiska haft de två helkroppsscannerna. Och innan kamerorna kom ut på marknaden har Akademiska fungerat som pilot tillsammans med Stanford University i USA. 

Kamerorna används ofta vid diagnostik av vanliga cancersjukdomar som prostata, lunga och mage-tarm, men också vid neurologiska och kardiologiska frågeställningar.

Säkra diagnosen

Under fredagen invigde sjukhuset de båda kamerorna. Att använda sig av den här nya tekniken är Uppsala först i landet med.

– Vi kan nu skräddarsy en behandling i många olika sjukdomsfall. Den här metoden har revolutionerat sättet hur vi tar hand om patienter med cancer. Det här är ett väldigt exklusivt sätt att ta reda om cancern har spridit sig, säger Jens Sörensen, professor och överläkare på PET-centrum i Uppsala.

”Håller världsklass”

Tanken är också att patienter från övriga delar av mellansverige ska komma till Akademiska sjukhuset för att ta del av den här nya tekniken.

– Det här ska komma till så många patienter som det är möjligt. Nu har vi köpt in två nya maskiner i Uppsala, och vi kommer att få två till. Med dessa ska vi serva Uppsala, och resten av mellansverige tills dess att de kommer i kapp och börjar installera sådana här själva.

Hur bra står sig cancervården i Sverige?

– Man brukar säga att cancervården generellt håller världsklass. Men vi i Sverige har varit långsammare än många kringliggande länder att faktiskt få igång behandlingen. Behandlingen har varit världsklass, men det har tagit lång tid att komma åt behandlingen. Det vi gör med nya kamerorna är att vi försöker bygga ut så vi har kapacitet och resurser för att snabba upp förloppet, säger Jens Sörensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.