Fyra av dem som dött i covid-19 under hösten bodde på korttidsboendet Svartbäcksgården. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Sex avlidna i covid-19 på Uppsalas äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Av dödsfallen i covid-19 sedan 1 september har merparten av personerna bott på äldreboenden i Uppsala. Totalt handlar det om sex personer som gått bort under de senaste två veckorna.

Enligt den senaste lägesrapporten har fem boenden i Uppsala pågående smitta, med sammanlagt 27 konstaterade coronafall.

– Jag är bekymrad och känner oro över utvecklingen. Jag känner med anhöriga som har mist sina nära och kära. Vi måste nu göra allt vi kan för att minska smittspridningen, säger äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).

Coronaviruset i Uppsala

Under våren drabbades äldreomsorgen hårt med många dödsfall och efter en lugnare sommar har nu spridningen blossat upp på nytt. Tog ni inga lärdomar från våren, och hur kan personer dö nu under hösten?

– Vi försöker lära oss hela tiden av den här pandemin, och i takt med nya råd och instruktioner har kommit har vi försökt anpassa oss så snabbt vi kunnat.

– Men det ligger också något i att man efter en sommar har slappnat av, både i samhället som stort och säkert i våra verksamheter. Det ligger nu på oss att följa rutiner och använda skyddsutrustning på rätt sätt, säger Caroline Hoffstedt (S).

På Uppsalas äldreboenden har totalt 86 personer med covid-19 avlidit under pandemin, enligt Region Uppsala.

I klippet ovan berättar hon mer om hur hon ser på smittan inom äldreomsorgen.

Boenden med pågående smitta

• Svartbäcksgården

• Årstagården

• Hasselparken

• Myrbergska gården

• Attendo Topelius

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet