Hör mer om det hävda besöksförbudet i klippet ovan. Foto: Tor Röjerås/SVT

Besöksförbudet hävs: ”Det är klart att det finns risker”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 oktober hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Trots det har vissa kommuner valt att fortsätta porta besökare – men inte Uppsala.

– Besöksförbudet måste vägas mot det lidande det faktiskt innebär, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i äldrenämnden.

SVT har tidigare rapporterat om hur flera kommuner i Sverige valt att fortsätta ha besöksförbud på äldreboenden. Men på många håll börjar man nu öppna upp för anhöriga och andra besökare i landet – så även i Uppsala.

– Det finns alltid risker förknippade med sånt här. Jag bedömer ändå att vi måste, utifrån ett hälsoperspektiv, pröva det här nu med nya rutiner och riktlinjer på plats, säger Caroline Hoffstedt.

Coronaviruset i Uppsala

Hur stor risk är det?

– Jättesvårt att säga. Vi får nu följa det här väldigt noga och ser vi tendenser till smittspridning kan det vara aktuellt att gå tillbaka och återinföra besöksrestriktioner.

”Har lärt sig mycket”

Det har nu gått ungefär ett halvår sedan besöksförbudet infördes.

– Det är inte så att vi kommer gå tillbaka till hur det var innan pandemin. Man har lärt sig oerhört mycket under de här månaderna och det är så mycket som har blivit mycket bättre, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

Hör mer om hur kommunen resonerat i spelaren ovan.

Här är några av riktlinjerna vid besök på kommunens äldreboenden

• Har man symptom ska man stanna hemma.

• Besök får endast ske på den boendes rum.

• Visir måste användas vid mötet.

• Håll avstånd.

• Var noga med handhygien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet