Svens glädje efter beskedet: ”Ska köpa den största tårtan de har”

Publicerad

I och med regeringens beslut att häva besöksförbudet på landets äldreboenden kan Sven Forsling snart återförenas med sin fru Agneta – efter nästan ett halvår isär.- Nu ska jag åka in till Tärnsjö och beställa den största prinsesstårta de har, säger han.

SVT har tidigare berättat om Sven Forsling som inte kunnat besöka sin fru Agneta på demensboendet på grund av det rådande besöksförbudet.

Trots att han länge förespråkat lättnader av reglerna tog han emot regeringens besked med blandade känslor.

– Först blir det en väldig glädje och ett slags befriande lugn, men jag har ändå kvar den här känslan av vanmakt som funnits med mig, säger han.

Sven Forsling har själv levt isolerad under våren och tror att det hade varit möjligt att ha mer humana och individuella anpassningar av besöksreglerna utan att utsätta de boende för en smittorisk.

– Eftersom alla experter säger att det kommer en ny pandemi är det viktigt att vi tar med oss erfarenheterna från det här. Att det inte bara gäller överlevnad utan att man också lyssnar till oss gamla. Det måste också vara livskvalitet i det hela, säger han.

När kan du åka och träffa Agneta igen?

– Nu. Jag ska åka in till Tärnsjö och beställa den största prinsesstårta de har och sen ska jag åka till boendet och så kommer jag och Agneta sitta på varsin sida staketet och äta lite tårta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.