Foto: TT

Tvingade sexåring till isbad – hjärtat stannade

Uppdaterad
Publicerad

Sexåringen hittades medvetslös med hjärtstopp och en kroppstemperatur på under 27 grader av vårdpersonal. Nu åtalas mamman och hennes sambo för synnerligen grov misshandel efter att de tros ha tvingat dottern att sitta i iskallt vatten i ett badkar.

”Kan jag… min dotter badade, snälla kan jag få en ambulans.”

Det var strax före jul 2017 som händelsen inträffade i Uppland. Mamman ringde själv SOS Alarm. Hennes sexåriga dotter ska enligt samtalet ha badat men snart hittats i ett krampliknande tillstånd, kraftigt nedkyld och i, vad larmoperatören drar som slutsats, en pågående epileptisk kramp.

Mamman var tillsammans med sin sambo, barnets bonuspappa, ensamma i lägenheten. De misstänks nu för synnerligen grov misshandel efter att de enligt åklagarens teori tvångsbadat flickan i iskallt vatten. Åklagaren ser det som uteslutet att flickan skulle gjort det här mot sig själv, frivilligt.

26,8 grader i kroppstemperatur

Enligt mamman ska hon lämnat sambon och dottern i badrummet och själv satt sig för att plugga i rummet intill. Sambon ska sedan ha ropat på henne efter en stund och i panik lyft den livlösa sexåringen ur badkaret. Hon skulle då ha badat i cirka 50 minuter. Men enligt läkarexpertis borde det ha tagit så lång tid om vattnet från början bara varit 5 grader. Bonuspappan påstår att vattnet skulle varit varmt från början. Flickans kroppstemperatur mättes till 26,8 grader av ambulanspersonalen.

Både mamman och hennes sambo nekar till brott. Dottern säger sig inte minnas händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.