Sverigedemokraternas Simon Alm. Foto: Uppsala kommun

Simon Alm kan återfå medlemskapet i Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Flera toppnamn i Sverigedemokraterna Uppsala ställer sig bakom avstängde gruppledaren Simon Alm. Enligt ett utdrag från partiets senaste mötesprotokoll vill styrelsen att Simon Alm återfår sitt medlemskap.

I början av december stängdes Simon Alm av från sitt medlemskap i Sverigedemokraterna. Han var då ledamot i kommunfullmäktige i Uppsala, regionråd, samt ordförande för SD i länet.

Partiet ville då inte uppge anledningen till avstängningen. I ett mejl till SVT Uppsala kommenterade tillförordnade ordföranden för SD Uppsala David Perez avstängningen:

”Sett till personalärendets innehåll är detta att betrakta som en intern angelägenhet.”

Enligt källor till P4 Uppland ska flera medlemmar ha velat utesluta Simon Alm på grund av stadgeöverträdelser, lagbrott, brott mot kommunikationsplanen samt partiskadlig verksamhet.

”Bör återfå sitt medlemskap”

Under helgen 28-29 december ska styrelserna för Sverigedemokraterna i Uppsala och i länet ha träffats för extra möten, enligt UNT.

SVT Uppsala har tagit del av vad som uppges vara ett utdrag av Sverigedemokraterna Uppsalas mötesprotokoll den 29 december. Där framgår att personärendet och avstängningen av Simon Alm har behandlats.

Förslaget som lagts fram till beslut var enligt uppgift:

”Att inkomma med yttrande i linje med att Simon Alm bör återfå sitt medlemskap och att anklagelserna ska läggas till handlingarna utan vidare åtgärd”.

Vill inte uttala sig

SVT Uppsala har sökt samtliga som ska ha närvarat vid mötet, men ingen har velat uttala sig.

Efter SVT:s publicering skriver David Perez i ett sms att:

”Då det är en pågående intern process kan jag inte uttala mig närmare i ärendet”.

SVT Uppsala har även sökt Simon Alm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer