Norrlands nation äntligen färdig efter omfattande renovering. Foto: SVT

Norrlands nation helt återställd: ”Känns som julafton”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 augusti startar hösterminen för Uppsala universitets nyblivna studenter. I samband med skolstarten blir även återställningen av Norrlands nationshus lokaler klara.

Om en dryg vecka slår Norrlands nation upp dörrarna igen för nyblivna studenter i Uppsala i ett nyrenoverat nationshus, något som väcker många känslor.

– Det känns lite som julafton nu när de nya studenterna kommer, säger Hanna Nilsson, förste kurator vid Norrlands nation.

Omfattande renovering

Sedan december förra året har en omfattande renovering ägt rum för att rädda det anrika Uppsalahuset från att sjunka.

Pålningen av byggnaden var färdig redan i början av juni och sedan dess har man arbetat med att färdigställa samtliga lokaler. 

Orvars krog äntligen återställd

En av lokalerna är nationens egna pub, Orvars krog, en plats som har blivit en central punkt för nationen och studenterna.

– Man ska inte favorisera någon del framför någon annan, men det är den del som är öppen förutom vårt café. Men det känns jätteroligt att kunna få gå in dit igen.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.