En konceptbild över hur det uppfräschade kvarteret kan tänkas se ut. Foto: SANDELLSANDBERG

Sivia torg ska fräschas upp

Uppdaterad
Publicerad

Kvarteret Siv i centrala Uppsala ska få 90 nya hyresrätter och en upprustning för att skapa ett tryggare och vackrare område.

Uppsala kommun har fattat beslut om att detaljplanen för kvarteret Siv ska ändras. Planen är att området, där Sivia torg ingår, ska utökas med nya bostadshus och de befintliga husen ska få takvåningar.

Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) är en av tankarna med upprustningen att göra hela området både mer attraktivt och säkert.

– Det är en ganska otrygg och inte särskilt vacker plats i dag. Både huset och torget är i stort behov av upprustning och jag tycker inte vi ska ha den typen av otrygga områden i vårat gemensamma vardagsrum, säger Erik Pelling.

Finns en del svårigheter

Utöver bostadshus och takvåningar så ingår en gång- och cykelväg i detaljplanen, samt konstruktionen av ett plan ovanpå den befintliga parkeringen för att skapa ett gårdsutrymme åt dem boende.

Erik Pelling säger att det finns en del svårigheter med projektet, såsom närheten till järnvägen och att utsikten från UKK inte får störas, men förhoppningen är att arbetet ska kunna starta under andra halvan 2018.

– Fastighetsägaren är ivrig att komma igång och vi från kommunen ser det som absolut högsta prioritet. Jag är övertygad om att vi har landat i en lösning som blir ett rejält ansiktslyft från området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.