Sivia torg i centrala Uppsala ska rivas. Foto: SVT

Besvikelse bland boende när Sivia torg rivs

Uppdaterad
Publicerad

De som bor kvar i lägenheterna vid Sivia torg är besvikna. Under flera år blev de lovade både en ny lekplats och renoverade lägenheter, men i februari förra året såldes fastigheten och istället för renovering väntar utflyttning och rivning.

De flesta lägenheterna vid Sivia torg i Uppsala står tomma. Sjuttio procent av de boende har flyttat ut. Även butikerna i gatuplan gapar tomma, och på lappar i fönstren hänvisas till nya adresser.

Det var i februari som fastighetsbolaget Rikshem sålde vidare Sivia torg till andra aktörer. Vid den tiden hade kommunen kommit långt med nya planer för området med kontor, handel, restauranger, hotell och bostäder.

Men den nya aktören planerar hotell- och affärsverksamhet på tomten. Kommunen är mitt uppe i arbetet med en ny detaljplan som ska ut på samråd i vår.

Hissen fastnar

SVT Uppsala möter Gina, som bor vid Sivia torg.

– Nu har de fixat elen. I går fick jag tvätta i mörker med hjälp av mobiltelefonens lampa, säger hon.

På väg mot hennes lägenhet finns förrådsutrymmen där i stort sett varje lås är uppbrutet. När SVT:s reporter och fotograf är på väg upp med hissen tillsammans med Gina, så stannar den plötsligt. Hissen har fastnat och det går inte att komma ut på plan 3.

– Nu funkar den inte igen, säger Gina.

För att komma till sin lägenhet trycker Gina tillbaka hissen till bottenvåningen, och tar sedan trapporna upp.

– Den här lägenheten är fräsch jämfört med den jag hade tidigare. Där funkade inte badrummet, och jag fick duscha i källaren. Lådorna var trasiga och det var ohyra i lägenheten.

Känner sig lurad

Gina är inte arg på företaget som köpt kvarteret, men hon känner sig lurad av Rikshem.

– Man sade att vi inte skulle gnälla på småsaker och hänvisade till en kommande stor renovering. Vi trodde på det och blev lurade.

Tårarna kommer och rösten sviker när hon pratar om gemenskapen som fanns mellan grannar, som hon menar har slagits sönder av Rikshems beslut.

– Jag vet inte var jag ska ta vägen. De nybyggda lägenheterna som jag blivit erbjuden är alldeles för dyra.

Uppger att fel åtgärdas

Rikshem, som sålde Sivia torg för nästan ett år sedan, vill inte ställa upp på en intervju. I ett skriftligt svar till SVT Nyheter Uppsala skriver kommunikationschefen Jennie Wolmestad apropå de uteblivna renoveringarna:

”Även för fastigheter som står inför renovering inom en snar framtid så åtgärdas fel som uppstår”.

Och frågan om en ökad otrygghet kommenteras så här:

”Rikshem jobbar aktivt med trygghetsfrågor för alla våra fastigheter och områden så även för Sivia Torg när vi ägde fastigheten”.

Ansvaret för att de boende nu tvingas flyttas läggs på den nya hyresvärden:

”Självklart är det tråkigt att flytta från ett område där man trivs och har en gemenskap men utifrån det starka besittningsskydd som finns i Sverige ansvarar nuvarande fastighetsägare för att erbjuda hyresgästerna en ersättningslägenhet”.

Gina har valt att inte uppge sitt efternamn och inte heller att visa sig på bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.