Foto: SVT

”Självklart kan de inte agera ostört”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skjutningar i Uppsala inom loppet av en vecka. Vad är det som händer? Kan man röra sig hur som helst med vapen i Uppsala? Vad kan polisen göra? Vi har pratat med polisområdeschefen för Uppsala län, Per Halldén.

Vad ligger bakom skjutningarna?

– Polisen anser att flertalet kan kopplas till kriminella. Varför skjutningarna uppstår? Man har brottslig verksamhet tillsammans som man är oense som. Eller så finns det andra pågående konflikter av kränkningsnatur.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Med tanke på antalet skjutningar  hittills i år, kan kriminella härja relativt ostört i Uppsala?

-Självklart kan de inte agera ostört. Vi göra insatser för att både förebygga och utreda. Jag har också flyttat resurser till polisområdet Uppsala Knivsta. Vi har även fått förstärkningar från regionen som riktats mot den grövre kriminaliteten.

När blev skjutningar en del av Uppsalas vardag?

Redan 2016 såg vi en förändring hur man uppträder i den kriminella världen. Konflikter ökade 2017 och ligger på samma nivå 2018. Man skjuter för att döda. Den här förändringen delar vi med de stora regionerna.

Unga personer rör sig med vapen på Uppsalas gator, hur är det möjligt?

– Sverige har öppna gränser mot övriga Europa. Inga kontroller av varor och tjänser. Den friheten utnyttjar också kriminella som vapen och droger. Globalt sett är inga gränser vattentäta. Det vi får in i Europa, får vi också in i Sverige och i Uppsala. Jag tror aldrig att vi har haft så mycket narkotika i omlopp som vi har i dag.

Rapporter om polisbrist – kan det göra att kriminella flyttar fram sina positioner?

– Vi är inte så starka som vi borde vara. 20 nya poliser tillkommer i den yttre verksamheten i december, men det är inget nettotillskott. På sikt har jag ambitionen att öka ingripandeverksamheten, områdespolisverksamheten och lägga mer resurser på att bekämpa narkotikahandeln på gatunivå.

Boende vid platser där det har varit skjutningar, som känner obehag, vad säger du till de personerna?

– Vi tar alla skjutningar på största allvar. Vi kommer att öka vår närvaro ute. Vi kommer  att använda oss av en mobil polisstation för att finnas tillgängliga för frågor, ta emot tips och kunna lämna upplysningar. För att på det sättet skapa trygghet.

Kan på polisen ensam lösa det här?

– Det här inte ytterst ett polisiärt problem. Det är ett problem för hela samhället. Det handlar om hur vi  lägger resurser i välfärdssamhället. I grund och botten är det så att en skolgång leder till jobb, och  jobb leder till ett liv utan kriminalitet.

– Så det handlar om att samhället måste bli ännu mer inkluderande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet