Foto: SVT

Här är Sjöräddningens bästa tips kring säkerheten på sjön

Uppdaterad
Publicerad

När solen skiner är det många som söker sig till vatten och sjöliv. Men det är mycket att tänka på, framför allt när det gäller säkerheten.

Familjen Gunnarsson har köpt sin första båt. För att förbereda sig har hela familjen tagit förarintyg i båtklubbens regi.

– Vi har fått lära oss sjömärken, navigation, väjningsregler och sådana saker. Så nu ska det omsättas i praktiken, säger Robert Gunnarsson.

Och inför första turen med familjen är det lite nervöst.

– Det är mycket att hålla reda på, man ska inte köra på grund, man ska kunna lägga till och ankra, säger Robert Gunnarsson.

Sjöräddningen tipsar

Det är framför allt farten som ligger bakom de flesta allvarliga olyckor, enligt Sjöräddningen.

– När olyckor händer beror det oftast på det. Så ta det lugnt och tänk efter först, säger Christopher Carlbom, stationschef vid Sjöräddningen Uppsala.

Att stanna upp och fråga någon om allt är okej ute på sjön menar Christopher Carlbom är bra sjömansskap. Man bör också ha med sig ett par saker för att vara säker på att klara en knivig sits.

Se sjöräddningens tips i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet