• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Abolfazl hur det kändes att få beskedet. Foto: August Viberg/SVT

FN stoppade Abolfazls utvisning – nu får han stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När Ali och Abolfazl kom till Sverige och Uppsala fick bara Ali uppehållstillstånd. Abolfazl skulle istället utvisas till Afghanistan. Nu har Migrationsverket ändrat sitt beslut.

– De har tagit nästan sju år av mitt liv, säger Abolfazl Abdullahi.

Efter sju år har Abolfazl beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Både han och hans bror konverterade till kristendomen när de kom till Sverige och riskerar därför dödsstraff om de skulle återvända till Afghanistan, något som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om.

– De skulle kunna döda mig direkt om jag återvänder, säger han.

FN ingrep

Efter att Abolfazl inte beviljats uppehållstillstånd anmälde hans advokat Ruth Nordström ärendet till FN:s kommitté mot tortyr, som kritiserade Migrationsverkets beslut och stoppade utvisningen temporärt. Migrationsverket blev då tvungna att ompröva fallet, och nu beviljas han alltså uppehållstillstånd.

– Det här är verkligen en seger för mänskliga rättigheter, säger Ruth Nordström, Abolfazls advokat.

”Kompletterande uppgifter”

Migrationsverket menar att FN:s besked inte haft någon inverkan på det ändrade beslutet.

– Vid tidpunkten när den första ansökan var aktuell bedömde Migrationsverket och migrationsdomstolarna att den sökande inte gjorde sannolikt att han var i behov av internationellt skydd. I den aktuella ansökan har den sökande emellertid lämnat kompletterande uppgifter som gör behovet av skydd sannolikt. Därför beviljas han ett uppehållstillstånd, säger Pierre Karatzian, Migrationsverkets presstjänst.

I videon: Hör Abolfazl berätta om hur han känt under processen, och vad han tänker i dag.

Klagomål till FN:s kommitté

När en utvisningshotad person upplever att det finns en verklig risk med att återvända till ett land så kan denne, ofta med hjälp av ett juridiskt ombud, skicka in ett klagomål till någon av FN:s kommittéer eller Europadomstolen, i det här fallet till kommittén mot tortyr.

I ett första, ofta mer akut, skede görs en snabb granskning av risken att utvisningen verkställs och vad det kan få för konsekvenser.

Stoppet gäller tills klagomålet granskats mer ordentligt. Därefter tar kommittén antingen beslut om att dra tillbaka begäran och verkställa utvisningen eller så beslutar kommittén att klagomålet ska prövas. Den processen kan ta flera år.

Källa: Amnesty

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.