I klippet berättar Fredrik Settergren, chef för Nära vård och hälsa, om vilka konsekvenser som desinformationen kan ha fått för patienterna som ringt in. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjuksköterska anmäld – ska ha spridit desinformation om vaccin

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska som arbetar på 1177 Vårdguiden misstänks ha spridit osakliga och kritiska budskap om vaccination mot covid-19.

Det ska ha skett i samtal med patienter, som dessutom ska ha informerats om att olika symptom de haft handlat om biverkningar efter vaccination.

– Det här är djupt beklagligt och upprörande och helt i motsats till de instruktioner som finns. Som anställd vid 1177 ska man självklart basera sina råd på evidens och beprövad erfarenhet. Man får absolut inte använda dessa samtal för att propagera för sina privata åsikter säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Sjuksköterskan avstängd

Sjuksköterskan arbetar i Uppsala och har givit råd till hundratals personer från hela landet. Saken uppdagades när en patient reagerade och gjorde en anmälan efter ett samtal. När Region Uppsala kontrollerade den anställdes samtal visade det sig att desinformationen spridits systematiskt.

– Just nu lyssnar vi igenom samtalen, säger Fredrik Settergren.

Påståendena från sjuksköterskan har bland annat handlat om att vaccinationerna skulle sprida covid-19 och att vaccinet inte testats tillräckligt innan doserna började ges.

– Vi kommer att följa upp detta och kontakta berörda inringare. Det den här personen har ägnat sig åt är patientfarligt eftersom personer med symptom inte har blivit korrekt bedömda. Vi behöver försäkra oss om att de här patienterna får rätt information och inte far illa, säger Fredrik Settergren.

Regionen har anmält sjuksköterskan till Ivo och personen är tillsvidare avstängd från sin tjänst. De patienter som sjuksköterskan haft kontakt med ska också kontaktas på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet