Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, svarar på hur lång tid det tar innan vaccinet skyddar, hur det skiljer sig mellan vaccinerna och hur man ska tänka om man har eller ska vaccineras.

Så lång tid tar det innan vaccinen ger skydd

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar vaccineras mot covid-19. För de flesta uppnås en skyddseffekt redan 2-4 veckor efter första dosen. Men för långvarig skydd krävs det även en andra injekton.

– Det är fortfarande vårt immunsystem som ska aktiveras och reagera, säger Läkemedelsverkets vaccinsamordnare Charlotta Bergquist till SVT Nyheter.

I allt fler regioner i landet erbjuds nu även yngre vaccin mot covid-19. För många har det varit ett första steg för att bryta en lång tillvaro i isolering.

Men på fredagen meddelade regeringen och folkhälsomyndigheten att den som har fått en första vaccindos kan lätta på restriktionerna redan efter tre veckor. Det innebär bland annat att det blir möjligt att träffa människor från olika hushåll.

Enligt Läkemedelsverkets vaccinsamordnare Charlotta Bergquist ger samtliga vaccin som har godkänts i Sverige skyddseffekt efter första dosen.

– För att immunsystemet ska hinna reagera på vaccinet och bilda de antikroppar som vi använder för att skydda oss tar det några veckor i alla fall, säger Charlotta Bergquist.

”Ingen skillnad”

Hur snabbt effekten inträder varierar enligt Bergquist ytterst lite mellan de olika tillverkarna.

– I praktiken är det inga skillnader när det gäller tid till skydd. Det är fortfarande vårt immunsystem som ska aktiveras och reagera. Och det är samma i alla fallen. Men det tar mellan 2-3,4 veckor för att uppnå åtminstone en viss skyddseffekt, säger Charlotta Bergquist.

För att få full effekt tar det ytterligare tid. Vid en andra dos uppstår en ”boostereffekt” som ökar antikroppshalten. Vad som avgör när det kan ske är hur lång tid det ska gå mellan doserna.

För Pfizers vaccin tar det cirka 2-3 veckor efter första dosen innan någon skyddseffekt syns överhuvudtaget. Därefter dröjer det upp till en vecka efter andra dosen innan 95 procents effekt kan uppnås.

Modernas vaccin, som har en skyddseffekt på 94,1 procent efter andra dosen, har liknande siffror.

– Det är ungefär detsamma, de är väldigt likartade. Där har man mätt en full skyddseffekt två veckor efter andra dosen, säger Charlotta Bergquist.

”Inte hundraprocentigt”

För Astra Zenecas del ska det i Sverige gå tolv veckor mellan de båda doserna. Vid första dosen dröjer det tre veckor till en första skyddseffekt. 15 dagar efter andra dosen beräknas den vara 60 procent för symtomatisk sjukdom. För svårare sjukdom är effekten högre, enligt studier.

Charlotta Bergquist betonar att inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.

– Jag tror att man ska tänka att vaccinet ger en minskad risk att bli sjuk. Det är inte hundraprocentigt, det finns fortfarande en risk att bli sjuk. Men den är väsentligt mindre än utan. Och risken att bli svårt sjuk är mycket mindre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer