Sjuksköterskan ska inte ha medverkat i IVO:s utredning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sjuksköterska stal narkotika – blir av med legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan dömdes för att i tjänsten stulit över 450 narkotikaklassade smärtstillande tabletter från hemtjänsten.

Nu fråntas kvinnan sin sjuksköterskelegitimation.

När personal inom en hemtjänstverksamhet i länet förra året upptäckte att det saknades drygt 100 tabletter från ett medicinförråd beslutade verksamhetschefen att inleda en hemlig utredning. Under de efterföljande två veckorna upptäcktes nya stölder. Vid dagliga kontroller och genom att jämföra personallistor och patienternas narkotikajournaler lyckades man hitta ett mönster – och ringa in en anställd.

Vid konfrontation erkände sjuksköterskan att det var hon som tagit de totalt 450 tabletterna och berättade sedan att hon lider av ett missbruk. Hon dömdes villkorligt och till att betala dagsböter.

Blir av med legget

I samband med narkotikastölderna inledde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett ärende kring kvinnan, som trots upprepade kallelser inte dök upp på möten med IVO.

I ett yttrande har hon uppgivit hon att hon är fri från sitt beroende och att det skulle vara en katastrof för henne personligen om hon inte kan arbeta som sjuksköterska i framtiden.

Detta ändrar dock inte Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds syn på saken som nu återkallar sjuksköterskans legitimation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer