Foto: Privat/SVT

Sjuksköterskan: ”Det började sticka och pulsera i fingrarna”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan fick sjuksköterskan Sofia väldigt ont i händerna. Hon förstod ganska snart att smärtorna orsakats av någon kemikalie, och senare fick hon höra att andra kollegor fått liknande symptom av handsprit.

Hon hade jobbat i ungefär två timmar när hon kände att något var fel.

– Det började sticka och pulsera i fingrarna, så jag gick direkt och tvättade händerna. Det blev bättre men jag hade kvar en känsla av att något krupit in i fingrarna och dagen efter sprängde det i fingetopparna, säger Sofia.

Eftersom hon arbetar med covid-patienter så desinficerar hon händerna massor av gånger under ett arbetspass.

– Att gå in till en patient för att göra någonting kräver minst fyra omgångar handdesinfektion, och vi gnider ju in handspriten ända upp till armbågarna, säger hon

Gick över efter en vecka

När hon efter arbetsdagens slut lämnade över till en kollega nämnde hon smärtorna i händerna, och fick senare veta att andra kolleger upplevt samma sak.

Smärtan i händerna gick inte över förrän efter en vecka. Och i flera dagar hade Sofia problem med att ta tag i saker på jobbet.

Närmaste chef har upprättat en arbetsskadeanmälan.

Uppsala universitet, som levererat den för starka handspriten till Akademiska sjukhuset, har beklagat det inträffade och förklarar det med stress vid själva tillblandningen av handspriten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer