Det är personal som jobbar med intensivvård som fått skador på händerna efter att ha använt handspriten. Foto: Privat

Frätande handsprit levererad till Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Personal som jobbar med intensivvård på Akademiska sjukhuset har fått frätliknande skador på händerna orsakade av handsprit. Uppsala universitet, som tillverkat och levererat handspriten, ska nu utreda vad som gått fel.

Flera fackförbund lade under onsdagen ett så kallat skyddsstopp sedan problemen med skador på händer orsakade av handsprit uppdagats.

– Personal har bland annat fått blå fingertoppar, röda utslag och vita prickar på händerna, säger Anna Åström, huvudskyddsombud för vårdförbundet i Uppsala.

Vad är problemet?

– Troligtvis är det koncentrationen av väteperoxid som framkallat symptomen. Den här egentillverkade handspriten har heller inte något mjukgörande medel i sig.

Handspriten ska bort

Hur många som drabbats av skador på händerna är inte klart.

Fackförbundens skyddsstopp innebar i praktiken ett totalt stopp av användandet av just den specifika handspriten, så att inte fler i personalen skulle riskera att skadas.

– Arbetsgivaren accepterade det och ska nu säkerställa så att all den här handspriten ska bort, säger Anna Åström.

Det är Uppsala universitet som tillverkat handspriten, enligt ett recept från Världshälsoorganisationen, WHO.

– Jag tror att det här är ett misstag som skett på grund av stress, och det är såklart jätteolyckligt, säger Karolina Kjellberg, miljöchef och just nu ansvarig för samordning av universitetets leveranser av skyddsutrsutning till vården.

Fel i tillblandningen

Enligt henne handlar det inte om något större parti, utan cirka 40 liter.

– Det har blivit fel i tillblandningen, man har missat att späda ut något ämne. Det är tråkigt – universitetet har bara haft de bästa ambitionerna och velat hjälpa till.

Nu ska universitetet utreda missen ordentligt och säkerställa att samma sak inte händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet