Foto: Privat/TT

Kitty vårdar coronapatienter som snart ska dö: ”En väldigt speciell situation”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har inrättat en ny avdelning för covid-19-patienter som inte längre kan bli friska.

Sjuksköterskan Kitty Jogenby beskriver arbetet som ”nära” och ”äkta” – men provoceras av dem som inte tar situationen på allvar.

– Vi vårdar väldigt sjuka människor och omvärlden bryr sig inte, säger hon.

Den ordinarie hospice-avdelingen är stängd och personalen har i helgen flyttats över till Akademiskas nyöppnade avdelning för palliativ vård av covid-19-patienter. Avdelningen har plats för sex patienter som snart ska dö.

– Det är en väldigt speciell situation att vårda någon i livets slut och samtidigt behöva ha skyddsutrustning som täcker ansikte. Det blir som en barriär, säger Kitty Jogenby som arbetar på avdelningen 78CX.

Coronaviruset i Uppsala

– De vi hittills har vårdat har varit i ett ganska sent skede. De känner att vi i teamet är där, att det är mänsklig närvaro, men jag tror inte att de uppfattar att vi har dräkten på oss.

Tar emot besökare

Precis som inom den vanliga palliativa vården får patienterna smärtstillande och besökare är tillåtet.

– Vi gör individuella bedömningar, men tar emot besökare som vill ta avsked. Vi nekar ingen, men såklart har vi begränsningar. Många som förlorar någon just nu är själva i en riskgrupp, då väljer man att inte komma, säger hon.

– Om de vill vara nära patienten måste man ha skyddsutrustning, men då det är en droppsmitta och vi inte utför någon aerosolgenererande behandling kan man sitta på två meters avstånd om man vill det.

Blir provocerad

Tidigare har SVT Uppsala uppmärksammat vårdpersonal som uppmanar allmänheten att följa rekommendationerna som finns. Även Kitty Jogenby har provocerats av personer som inte tycks bry sig.

– I fredags kallades vi in till ett obligatoriskt möte där vi fick information om flytten och hur vi ska arbeta. Efter det här mötet körde jag genom Uppsala och såg uteserveringar med många människor, det var väldigt livat. Det provocerar mig väldigt mycket, att vi vårdar väldigt sjuka människor och omvärlden inte bryr sig, säger hon och fortsätter:

– Det här innebär extremt mycket övertid innan vi får till ordentlig bemanning, och vi har inte fått någon garanti för vår semester. Det påverkar all vårdpersonal och samtidigt är det människor som inte följer riktlinjerna som finns.

Är du själv rädd för att bli smittad?

– Jag är inte orolig att bli smittad, men jag är orolig att jag ska smitta någon annan. Att jag råkar – genom att jag är trött, stressad eller utarbetad – göra ett misstag så jag får med mig smittan hem till familjemedlemmar eller till någon som är oförsiktig i affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet