Sjuksköterskestudenten: ”Ärligt, hur tänker ni?” Foto: Privat

Sjuksköterskestudenten om grillkvällarna: ”Ärligt, hur tänker ni?”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskestudenten Anna Leek arbetar på en av Akademiska sjukhuset vårdavdelningar för patienter som blivit smittade av coronaviruset. Under helgen skrev hon ett Facebook-inlägg, som uppmanar människor till att hjälpas åt för att hindra smittspridningen.

Anna Leek är sjuksköterskestudent och arbetar för tillfället på Akademiskas vårdavdelningar.

– Man blir både upprörd och ledsen när man ser vad man ser inom vården. Vi har patienter i alla åldrar och det är lätt att bli smittad. Jag tycker att det är onödigt att träffa flera personer, säger Anna Leek.

Coronaviruset i Uppsala

Anna Leeks önskan är att fler ska ta spridningen på allvar, dels med omtanke gentemot varandra, dels med omtanke för sjukvårdspersonalen som dagligen sliter med pandemins konsekvenser.

”Hur tänker ni som ordnar tapaskvällar?”

”Det här är jag, en vanlig dag på jobbet!”, så börjar Anna Leek sitt inlägg som fått tusentals delningar i sociala medier. Hon fortsätter: ”hur tänker ni andra som anordnar bruncher, tapaskvällar och grillkvällar?”, skriver hon.

Anna Leek beskriver bland annat att hon är trött på alla som ”skiter i covid-19”

– Man blir provocerad. Jag tror också att det handlar om okunskap i första hand men även nonchalans. Jag tror att många tänker att ”det kommer inte drabba mig”. Även om man bara är två personer så kan man smitta varandra, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Myndigheternas rekommendationer är fortsättningsvis att hålla social distans, att inte resa i onödan och att tvätta händerna ofta och noga. Rekommendationer Anna Leek anser att vi inte ska glömma bort.

– Det enda jag ber alla om, snälla ha respekt! Tänk en extra gång. Träffas inte i onödan, håll avstånd även utomhus. Vänta med era tillställningar, tänk på varandra, i dessa tider kan vi inte vara egoistiska, avslutar hon.

Hör Anna Leek berätta om hur hon tycker att det är att jobba med varma skyddskläder och visir som ger sår i klippet ovan. Och nedan kan du läsa hennes inlägg i sin helhet.

Anna Leeks inlägg:

”Det här är jag, en vanlig dag på jobbet!

Jag är trött på alla som skiter i covid-19.

Ärligt, hur tänker ni?

Vi jobbar hela dagar med covid patienter. Klär av och på oss 100 gånger per dag. Varma dräkter, munskydd man knappt kan andas i, visir som ger sår.

Vi kan vara inne hos en patient i 2-3h med den utrustningen. Det är brist på utrustning så vi samlar ihop uppgifter och går in så lite som möjligt.

Vi kämpar tillsammans, tittar till varandra så man inte svimmar på rummen i värmen.

Hur tänker ni andra som anordnar bruncher, tapaskvällar, grillkvällar?

Livet just nu är kanske tråkigt, men vi måste acceptera det. Det kanske är så en period?

Vi har patienter i alla åldrar, vi har patienter som dör i ensamhet, anhöriga som ringer och läser upp avskedsbrev på högtalare.

Tycker ni det är värt att ha era tillställningar och riskera att sprida viruset?

Ni kanske inte själva blir sjuka, men ni kan bli smittbärare.

Det enda jag ber alla om, snälla ha respekt! Tänk en extra gång. Träffas inte i onödan, håll avstånd även utomhus. Vänta med era tillställningar, tänk på varandra, i dessa tider kan vi inte vara egoistiska

Vi behöver hjälpas åt, hindra smittspridningen och alla behöver ta sitt ansvar!

Jag ber er kan vi snälla hjälpas åt? Vi i vården ber er!

Ta hand om varandra, håll ut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet