Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskan om arbetsbelastningen inom psykiatrin – ”vi vill hjälpa våra patienter att hitta strategier men får välja att ge ett läkemedel istället” Foto: Kristian Östlund/SVT

Sjuksköterskans larm: Ger patienter läkemedel istället för samtal – för att hinna med

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset genomför en omorganisation inom psykiatrin. Nu rapporterar sjuksköterskor SVT Nyheter Uppsala varit i kontakt med att de har en oro för hur omorganisationen kommer påverka arbetsmiljön och patienterna negativt.

Redan i dag känner en del i personalen att tiden inte räcker till för att ge en så bra vård som möjligt. Det berättar flera sjuksköterskor på psykiatrin SVT varit i kontakt med.

– Vi skulle vilja hjälpa våra patienter med att hitta strategier för att hantera sina känslor men att man istället får ge ett läkemedel, säger Elinor Boström, specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

Roland Säll, som är områdeschef för psykiatrin, menar att sjukhuset alltid ska ge patienterna den vård som är bäst för patienten.

– Det är ju inte vad jag önskar i vår organisation, att vi ska ha en vård som inte är den bästa vården för våra patienter. Finns det sådana inslag måste vi göra ett förbättringsarbete, säger Roland Säll som är områdeschef för psykiatrin.

Tre verksamhetsområden

Psykiatrin på Akademiska ska delas upp i tre verksamhetsområden: BUP, rättspsykiatri och verksamhetsområde psykiatri som kommer bedriva vård för vuxna.

– Skälen till att vi gör omorganisationen är att vi vill stärka de som har chefsroller inom området att ge dem bättre förutsättningar att leda och utveckla, säger Roland Säll.

Omorganisationen kommer enligt Roland Säll inte ge ökade administrativa kostnader eller ha en negativ effekt på arbetsmiljön eller patientsäkerheten.

– Den kommer inte att leda till ökade kostnader, kommer inte påverka patientarbete eller arbetsmiljö för medarbetarna på kort sikt, säger Roland Säll.

Hör Elinor Boström i videon om hur patienterna påverkas av den etiska stressen inom psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.