Vid årsskiftet riskerar situationen bli ännu tuffare. En schemaändring innebär att sjuksköterskorna får kortare återhämtning mellan passen och fler pass per schemaperiod. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sjuksköterskor på Akademiska larmar – kan bli stora uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen är för tung på intensivvårdsavdelningen för för tidigt födda barn på Akademiska sjukhuset. Det menar sjuksköterskorna på avdelningen som varnar för stora uppsägningar.

Ett försök att jämna ut arbetsbelastningen mellan olika avdelningar på Akademiska sjukhuset har drabbat sjuksköterskorna på neonatalavdelningen.

– Normalt sett ska man på en intensivvårdsavdelning ha en, max två, patienter. Här har vi fyra nästan alla pass. Det är en oerhört tung belastning för det är inte bebisar vi sköter utan svårt sjuka patienter säger sjuksköterskan Anne-Maj Ling.

Neonatalkris på Akademiska

Skickar patienter till andra sjukhus

Redan nu har avdelningen drabbats av uppsägningar och fler sjuksköterskor går i samma tankar. Även läkare på avdelningen vittnar om att situationen är pressad.

– Vi är underbemannade till den grad att vi behöver skicka patienter till andra sjukhus, säger överläkare Fredrik Ahlsson.

Vid årsskiftet riskerar situationen bli ännu tuffare. En schemaändring innebär att sjuksköterskorna får kortare återhämtning mellan passen och fler pass per schemaperiod.

Ledningen vill anställa fler

Men sjukhusledningen vill försöka få in fler sjuksköterskor på avdelningen istället för att behålla det nuvarande schemat. 

– De är underbemannade. Trots det gör de ett helt otroligt jobb. Det som vi tycker är huvudfokus nu är att öka bemanningen. Vi har också tillfört mer pengar under det här året för att kunna rekrytera mer personal, säger verksamhetschefen Christophe Pedroletti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet