Foto: SVT

”Ska se till att du får ett skott i pannan”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bengtsson (M) attackerades av en knivbeväpnad gärningsman natten mot onsdag den 9 mars. Nu talar han ut för första gången i SVT:s Gomorron Sverige.

Sedan attacken har det varit tyst från Uppsalapolitkern. Några få uttalanden och ett tal. Tills nu. I SVT:s Gomorron Sverige ställde han under tisdagsmorgonen upp på en längre intervju.

– Man blir försiktig som person efter en sådan här sak. Man undviker saker man gjort tidigare, åker inte buss och blir försiktigare med att öppna sig, sade han i programmet.

Attackerades hemma

Han berättade också om själva attacken för första gången.

– Jag minns att jag satt i biblioteket och att en maskerad person flög på mig. Jag visste inte om jag skulle kunna ta mig ur det levande, sade Alexander Bengtsson.

Sedan 2013 har han mottagit ett 50-tal hot. Och hoten har fortsatt även efter attacken i hans hem.

– Senast i natt vid 23.45 kom ett hot. ”Jag ska se till att du får ett skott i pannan” stod det i ett sms, säger han och fortsätter:

– Man blir förbannad och rädd så klart. Men det enda man kan göra är att ringa 114 14 och göra en polisanmälan.

Vill se lagändring

Han frågar sig också om han någonsin kommer att kunna känna trygghet i sin vardag.

– Kan man det när man lever under hot? Nej, jag känner mig inte trygg, säger Alexander Bengtsson.

Nu vill han se kraftigare lagar när det gäller hot mot lokalpolitiker, något som också föreslagits av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det är rätt väg att gå. Det måste till en lagändring där vi skärper straffet för de som hotar politiker. Det är inte bara ett angrepp på individen utan ett anfall mot vår demokrati och vårt statsskick, säger han.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattack mot Uppsalapolitiker

Mer i ämnet