David Perez (SD) tillträder som riksdagsledamot i mars efter att ha varit tjänstledig i ett år.

David Perez (SD) anklagas för att ha använt kriminella målvakter

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten David Perez anklagas för att ha använt kriminella bolagsmålvakter. Det skriver Expressen, som har granskat politikerns tvist med Skatteverket, som kräver honom på runt 10 miljoner kronor.

I början av 2020 blev det känt att regionrådet i Uppsala David Perez (SD) krävdes på drygt sex miljoner i skatt efter en omfattande skatteutredning. Kort därpå tog David Perez ledigt från riksdagen i ett år, och i mars har den ledigheten löpt ut.

Nu publicerar Expressen nya uppgifter om skattetvisten, som numera ligger på omkring 10 miljoner kronor, och som tillbakavisas helt av David Perez.

Skatteverket anklagar David Perez för att ha dumpat bolag och använt kriminella målvakter när myndigheten började utreda honom. Syftet ska enligt Skatteverket ha varit att undanhålla handlingar och kunna göra skattefria uttag.

Härvan rör 44 miljoner kronor i aktier. Pengar som ska ha överförts från två skatteparadisbolag till ett svenskt bolag som kopplas till David Perez. Drygt 25 miljoner kronor ska sedan ha slussats vidare ut ur Sverige.

Kommer ”givetvis” betala

I ett SMS till SVT Nyheter Uppsala skriver David Perez att han anser att ”Skatteverkets bedömning är felaktig”.

Han menar att det rör medel som redan beskattats.

”Är det så att man anser att mer skatt behöver inbetalas kommer jag givetvis att göra det”, skriver David Perez.

Hur ser du på uppgifterna att du kopplas ihop med kriminella bolagsmålvakter?

”Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Åklagarmyndigheten har gjort gällande att inget olagligt har förekommit i vare sig Larenta Holding AB eller Damida AB.”

När David Perez tjänstledighet löper ut den sista februari kommer han att tjänstgöra som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Det säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare, i en skriftlig kommentar till SVT Uppsala.

”Däremot pågår fortfarande processen i förvaltningsrätt med Skatteverket då olika uppfattningar finns i sak mellan parterna. Men där man också varit tydlig från hans sida att i det fall Skatteverkets linje vinner gehör kommer den ytterligare skatten att betalas”, tillägger han.

Skattetvisten ligger hos förvaltningsrätten i Stockholm. Inget datum är satt för när målet ska avgöras, enligt Expressen.

Mer om skattetvisten

Visa

I januari 2020 blev det känt att David Perez krävdes på drygt sex miljoner i skatt efter en omfattande skatteutredning.

Utredningen var en del av Skatteverkets specialgranskning mot dolda inkomster i skatteparadis, och hade sin bakgrund i uppgifter från Panamaläckan.

I samband med tvisten med Skatteverket tog David Perez ledigt från riksdagen i ett år.

I höstas växte kravet till runt 10 miljoner kronor. Enligt Skatteverket handlar det om utebliven skatt och straffavgift för att inte ha upplyst om sina inkomster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer