Restaurangbåten Skeppet i Fyrisån fick slagsida vintern 2018. Foto: SVT

Skeppets förre ägare måste betala för bärgning

Publicerad

Den tidigare ägaren till restaurangbåten Skeppet, som fick slagsida i Fyrisån vintern 2018, måste betala bärgningen av fartyget. Det har tingsrätten slagit fast.

Fartyget läckte in vatten och läget var akut. Kommunnen anlitade då en firma för att bärga Skeppet och skickade sedan fakturan på 60 000 kronor till den dåvarande ägaren.

Ägaren ville inte betala och tvisten hamnade i domstol. När förhandlingar hölls i tingsrätten hävdade ägaren att han haft en försäkring som täcker bärgning – och att det bolag som utförde bärgningen borde ha skickat sin faktura dit.

Uppsala kommun hävdade å sin sida att bärgningen var nödvändig och att ägaren inte gått att nå.

Sjölagen styr vem som betalar

I veckan fick Uppsala kommun rätt, något som UNT var först med att berätta om. Av domen framgår att det är ett fartygs ägare som enligt sjölagen ska betala om en bärgning blir nödvändig.

Förutom de 60 000 kronorna för bärgningen döms denh tidigare ägaren till att betala kommunens rättegångskostnader på 92 000 kronor.

SVT Uppsala har utan framgång sökt Skeppets förra ägare, som nu har nu tre veckor på sig att överklaga domen till hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer