Evakuerade tillbaka efter stor skogsbrand i Östhammars kommun

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand på 50 000 kvadratmeter rasade i Norduppland, söder om Hargshamn under onsdagseftermiddagen. Flera boende i området fick evakueras. Branden startade efter skogsavverkning i området.
Vid 18-tiden, efter flera timmars släckningsarbete, uppgav räddningstjänsten att branden var släckt.

Branden rasade vid Korsen i Harg, söder om Hargshamn, vid riksväg 76 i Östhammars kommun. Larmet inkom vid 13.15-tiden och 16 brandenheter ryckte ut till platsen, enligt Ulf Leijon, yttre befäl vid Storstockholms brandförsvar.

Tankbilar, släckbilar och ledningsfordon anslöt från bland annat Uppsala och Norrtälje och två helikoptrar från Västerås vattenbombade området. Räddningstjänsten fokuserade på att rädda husen i närheten, som klarade sig utan skada.

Som mest brann 50 000 kvadratmeter skog.

Foto: SVT

Boende evakuerades

Till en början fanns en överhängande risk för att branden skulle sprida sig mot bebyggelse. Brandutvecklingen var snabb och häftig. Räddningtjänsten valde därför att evakuera området.

En av de boende i området satt i en bil på väg från hemmet med sin familj när SVT Nyheter Uppsala fick tag i honom.

– Jag fick ett samtal från min sambo som var hemma. Jag var på jobb. Polisen hade sagt åt henne att lämna, sa han.

– Jag åkte hem och vi packade in barn och väskor i bilen och körde. Vi är på väg till min mamma nu som bor i närheten.

Hur nära var branden er fastighet?

– Kanske femtio meter från vägen och vi bor bara på andra sidan. Allt måste gått jättesnabbt. Det känns olustigt det här.

Stor brandrisk

Allmänheten uppmanades att hålla sig undan från det brinnande området och respektera polisens avspärrningar för att inte hindra det pågående släckningsarbetet. Riksväg 76 stängdes av mellan länsväg 292 och Sanda.

I området är det enligt SMHI en stor eller mycket stor risk för bränder i skog och mark för tillfället.

Brandorsak: nedriven kraftledning

Skogsbranden startade under avverkning i skogen på uppdrag av Hargs bruk – i anslutning till en kraftledning i området.

Det bekräftas av Dan Glöde, vd för Hargs Bruk.

– Det är en ledning som rivits ned och antänt marken eller skogen. Egentligen brinner det mest i kraftledningsgatan men jag har inte riktigt översikten.

Gick något fel när kraftledningen rasade ned?

– Jag har inte pratat med chauffören och har inte uppgifter om hur det gick till – jag har inte haft tid att bilda mig en uppfattning så jag har svårt att kommentera det. Uppenbarligen är det nåt som gått fel men exakt vad vet jag inte.

Strax efter klockan 18.00 var branden släckt och samtliga enheter hade lämnat platsen. Ingen person eller byggnad blev skadad i branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer