Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) håller pressträff om skogsbränderna. Foto: SVT

Regeringen presenterar åtgärder för att förhindra skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder har härjat runt om i landet i sommar och på vissa håll pågår bränderna fortfarande. Därför kallar nu regeringen till en pressträff för att presenterar nya åtgärder för att förhindra skogsbränder.
– Det handlar om mer materiel, det handlar om att öka utbildningstakten för brandmännen, det handlar om att utöka och förstärka det luftburna brandbekämpningen, säger Morgan Johansson på presskonferensen.

Under presskonferensen konstaterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att regeringen drar två politiska slutsatser efter bränderna. Dels att klimatförändringarna måste bekämpas – men också att det görs större satsningar på brandbekämpningen.

– Som vi alla vet så har ju den här sommaren präglats av de omfattande skogsbränderna. 25 000 hektar har brunnit över en 14 dagars period. Vi upplever den varmaste sommaren på 260 år. Häromveckan hade vi 25 grader varmt på kebnekaise, säger Morgan Johansson på pressträffen.

– Det här har inneburit den största utmaningen för räddningstjänsten någonsin skulle jag vilja säga.

Utöka utbildningstakten

Regeringen vill därför nu köpa in mer materiel för brandbekämpningen, de vill öka utbildningstakten av brandmän och utreda behovet av brandbekämpning från luften.

Totalt ska utbildningstakten öka till 850 brandmän inför 2020. På sikt ska det utökas till 1000, men Johansson ger ingen tidsperiod för när det ska vara klart. Regeringen vill lägga ytterligare 36 miljoner kronor för att kunna öka utbildningstakten.

Utreda behov av luftburet stöd

Samtidigt ska MSB få utreda vad som behöver köpas in för extra materiel. Det ska vara klart redan under hösten för att kunna finnas i budgeten för 2019, enligt Johansson. Utöver det ska MSB också utreda behovet av brandbekämpning från luften. Det ska redovisas i januari 2019.

– De politiska slutsatserna av det här hittills under sommaren är två. Det ena är kopplingen till den allmänna klimatpolitiken. Vi måste se till att fortsätta jobba med att få ner och begränsa utsläppen. Det handlar om mänsklighetens överlevnad på sikt, säger Morgan Johansson.

– Den andra stora politiska slutsatsen är att vi måste rusta oss för de klimatförändringar som vi nu ser. Och att vi måste fortsätta se till att bygga och höja vår beredskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet