UL:s linje 310 mot Krägga stannade inte för att släppa på skolbarn som skulle hem från Bålsta. Foto: Privat

Skolbarn i Bålsta fick inte åka med bussen: ”Jävligt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen var det flera skolbarn som skulle åka från Bålsta hem till Krägga, som inte fick stiga på bussen.

– Jag tycker det är jävligt dåligt att de inte har bättre back-up, säger pappan Thomas Englund.

Det var när Thomas Englunds tolvårige son skulle ta buss 310 hem efter skolan på tisdagseftermiddagen, som chauffören inte lät honom stiga ombord.

– Chauffören ville inte släppa på eftersom det var tillräckligt med folk på bussen. Det är upp till chauffören att bedöma, enligt UL:s kundtjänst, säger Thomas Englund som kontaktade kundtjänst direkt efter det inträffade.

Familjen bor i Krägga en mil utanför Bålsta. Sonen fick vänta på nästa buss som går en timme senare. Han går på Västerängsskolan, men även fyra, fem barn som går på Gransäterskolan ska ha nekats att åka med samma buss. Enligt föräldern Sara Bonnevier Kronlid åkte bussen bara förbi dem. Ett av barnen var hennes tolvåriga bonusdotter.

– Jag var inte så himla orolig, men man blir ju ganska irriterad. Vi åkte och hämtade henne, men en annan gång kanske man inte kan komma och hämta, säger hon.

”Barn ska aldrig lämnas”

På grund av coronapandemin kan busschaufförer neka passagerare att åka med, om de anser att det är för mycket folk på bussen för att man ska kunna hålla säkra avstånd.

– Det är jätteolyckligt att det här händer. Våra instruktioner är väldigt tydliga att barn utan vuxet sällskap aldrig ska lämnas kvar på hållplatserna, säger UL:s presschef Helena Klange och tillägger att det var deras hållning även innan corona.

– När det hände i går så har ett förnyat UL-meddelande gått ut till alla förare för att påminna om den hållningen. Vi har vidtagit de åtgärder vi kunde nu, säger hon.

Men hur ska chaufförer agera då, om ett barn vill åka med och de anser att bussen är full?

– Man ska släppa på barnen i alla fall, säger Helena Klange.

Busschauffören ska i det här fallet ha meddelat sin operatör att hen inte kunde låta alla passagerare stiga på.

Kan ni garantera att det inte händer igen?

Tyvärr kan vi inte det. Det är fortfarande den enskilda föraren som vid varje enskild situation ska ta beslut, säger Helena Klange.

Inga extrabussar

I Bålsta finns inga skolbussar, utan eleverna åker med UL:s reguljära linjer.

– Det minsta man kan förvänta sig som förälder är att de ska ta ansvar för att plocka upp barnen så att de kommer hem, säger Sara Bonnevier Kronlid.

Enligt Helena Klange finns inte resurser att sätta in extra bussar med kort varsel.

– Vi har löpande dialoger med kommunen och skolorna, för att se var det är mycket folk som reser, säger hon.

– Jag tycker det är jävligt dåligt att de inte har bättre back-up. Barnen har ju skolkort för att kunna ta sig till och från skolan med UL:s bussar. Då får man väl se till att lösa problemet, säger Thomas Englund.

250 larm om överfulla bussar – på en vecka:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.