Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
UL:s presschef Helena Klange berättar hur de arbetar för att minska trängseln. Foto: SVT

250 larm om överfulla bussar – på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

250 inrapporterade incidenter med för trånga bussar i Uppsala län – på en vecka. Så ser det ut när UL summerar skolstarten.

Busschaufförerna inom både stads- och regiontrafiken måste rapportera in överfulla bussar till trafikledarna. Under förra veckan inkom inte mindre än 250 sådana incidenter.

UL:s presschef Helena Klange påpekar att UL har närmare 30 000 avgångar på en vecka.

– Så å ena sidan är 250 ganska få, å andra sidan har jag all respekt för de som reser samma tid varje morgon och tycker att det är för mycket folk. Vi gör vad vi kan men det räcker inte, säger hon.

Gamla Uppsalabuss som kör stadsbussarna rapporterade förra veckan in 59 incidenter med för fulla bussar. Nobina, ansvariga för regiontrafiken, noterade 187 incidenter, enligt den sammanställning som SVT tagit del av.

Fördelar om trafiken

Många åtgärder har redan vidtagits för att minska trängseln i lokaltrafiken. Bland annat har UL hyrt in fler bussar och satt in drygt 20 extra turer i morgontrafiken på de linjer med flest passagerare.

Vad ska ni nu göra åt att det ändå blir för trångt på många bussar?

– Vi får försöka fördela om trafiken ännu mer och fortsätta vädja till resenärerna att undvika de tider på dygnet då det är mycket folk i rörelse, säger Helena Klange.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet