Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grundskolchef Christina Stenhammar vill att så många som möjligt går eller cyklar till skolan Foto: Press/SVT

Uppmaningen inför skolstarten: Cykla eller gå

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet lider mot sitt slut och inför höstterminen som börjar på måndag har föräldrarna fått en uppmaning av Uppsala kommun – att gå eller cykla till skolan.

På måndag är det dags för Uppsalas elever att återvända till skolorna. För att minska trängseln i kollektivtrafiken uppmanar Uppsala kommun att alla elever som kan undvika bussen, i stället cyklar eller går till skolan, och som vuxen föregå med gott exempel.

– Vi vill uppmana om att cykla till skolan. Vi har en skyldighet att minska smittspridningen och vi har ett behov att minska tätheten i kollektivtrafiken. På så vis kan vi minska smittspridningen av covid-19 och det bidrar till våra skolor att kunna hålla öppet som vanligt, säger grundskolchef Christina Stenhammar.

En elev som påverkas av uppmaningen är Amanda Fabel som ska börja på Celsiusskolan till hösten.

– Om man har möjlighet att gå eller cykla ska man göra det. Jag vill inte utsätta andra i fara om man kan undvika det, säger Amanda Fabel.

Skolorna fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, det innebär även i fortsättningen att bland annat vara extra noga med hygienen, och i den mån det är möjligt, hålla en social distansering.

I klippet ovan kan du höra om hur Amanda Fabel påverkas av uppmaningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer