Anna Lind, förhandlingschef vid Uppsala kommun, berättar om hur hemmajobbet fungerar. Foto: TT

Kommunens uppmaning till semesteråtervändare: Jobba hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Om man har jobbat hemma en tid och är redo att återgå till kontoret kan man tänka om. I takt med att folk börjar återgå till sina jobb efter semestern kommer Uppsala kommun med en uppmaning – att jobba hemifrån även i höst.

Det var många som jobbade hemifrån i våras, på Folkhälsomyndighetens uppmaning. Men än är det inte över. När semesterfirarna är på väg tillbaka till sina arbeten uppmanar Uppsala kommun nu till fortsatt jobb hemifrån – och i nuläget gäller rekommendationen till och med årsskiftet.

– De som kan jobba hemma rekommenderas att fortsätta jobba hemma, säger Anna Lind, förhandlingschef vid Uppsala kommun.

Coronaviruset i Uppsala

”Mår bra av att cykla till jobbet”

Förhoppningen från kommunens sida är såklart att stoppa smittspridningen så mycket som möjligt. Men hemmajobbet har även sina baksidor. Enligt kommunen har en del personer som arbetat hemifrån tyckt att det har varit jobbigt och isolerande till en början.

Karin Wiberg jobbar som forskare vid SLU, och är en av dem som alternerat hemmajobb med kontorsjobb av just den anledningen.

– För min egen del har jag faktiskt varit på jobbet ganska mycket. Jag mår bättre av det, att komma upp på morgonen och cykla till jobbet. Och jag har ingen bra sittplats hemma. Men vi håller avstånden, säger Karin Wiberg.

Känslan har blivit mer positiv

Men enligt kommunen har kommunens anställda vant sig i takt med att man hittat rutiner och struktur. Och därigenom har känslan också blivit mer positiv.

– Vi har också såklart anpassat oss som arbetsgivare där det går. För att förenkla och underlätta för våra anställda, säger Anna Lind.

I klippet ovan berättar Anna Lind mer om hur hemmajobbet fungerar för kommunens anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet